De mythe dat papier eindeloos kan worden gerecycleerd ontkracht.

De mythe: gebruik enkel gerecycleerd papierDe feiten
  • Houtvezels kunnen niet tot in het oneindige gerecycleerd worden.
  • De toevoeging van nieuwe vezels is noodzakelijk om de cyclus van de papierproductie op gang te houden.
  • Eén vijfde van het gebruikte papier kan niet meer gebruikt worden. 

De papierindustrie is dé nummer 1 op recyclagegebied. Oud papier vertegenwoordigt vandaag al meer dan 50 % van de grondstof voor de papierindustrie. 

Maar eindeloos recycleren is in de praktijk niet haalbaar. De vezels waarvan papier gemaakt wordt, zijn cellulosevezelfs afkomstig van hout. Tijdens het recyclageproces verzwakken deze vezels, waardoor ze slechts 2 à 5 keer herbruikt kunnen worden. Nieuwe houtvezels zijn dus noodzakelijk om een onberispelijke papierkwaliteit te garanderen. 

De doelstelling van de papierindustrie is om het huidige recyclagepercentage van rond de 70 % te behouden. Nagenoeg 20 % van de papierconsumptie kan niet worden gerecupereerd, enerzijds omdat wij graag een aantal papierproducten bewaren, zoals boeken, archieven, foto's en anderzijds omdat bepaalde papiersoorten niet teruggewonnen kunnen worden, zoals toiletpapier, papieren zakdoekjes, sigarettenpapier en andere. 

Vele papiersoorten vereisen, omwille van hun technische eigenschappen, een groter aandeel nieuwe vezels. Afhankelijk van gebruik en toepassing worden de nieuwe en gerecycleerde vezels volgens weloverwogen verhoudingen ingezet in de diverse papier- en kartonkwaliteiten. 

De circulaire economie

Circulaire economie betekent het afval van vandaag omzetten in producten voor morgen.
De circulaire economie staat lijnrecht tegenover de lineaire economie. De goederen worden na consumptie niet meer weggegooid, maar ze worden gerecycleerd om er volwaardige producten met een toegevoegde waarde van te maken. 

Op welke manier ontstaat deze circulaire economie? 
Het berust op een collectieve bewustwording: dat de grondstoffen op aarde beperkt zijn, én dat een groot deel van de materialen, die bij het afval terechtkomen, hergebruikt kan worden, én dat ieder van ons een rol kan spelen om onze aarde leefbaar te houden en onze welvaart te bestendigen. 

Papier is koploper én kampioen van de circulaire economie.
De circulaire economie kan in heel wat domeinen en producten worden aangewend. Papier is hier een schoolvoorbeeld van, want de circulaire economie is al een realiteit in de papierwereld. De cellulosevezels, waaruit papier bestaat, worden al voor het grootste deel gerecycleerd. De papierindustrie is, mede door een recyclagepercentage van 70 %, een model geworden van circulaire economie. Het selectief opgehaalde oud papier wordt herbruikt voor de productie van kranten, verpakkingen en zelfs tissue en toiletpapier.

FSCLOGO MODERNA         imprim vert         VCDO deelnemer 2018 RGB       2020 logovcdo deelnemer  

SCHOEBROEKSTRAAT 50
3583 PAAL-BERINGEN
T: +32 11 45 01 00 - E: Diese E-Mail-Adresse ist vor Spambots geschützt! Zur Anzeige muss JavaScript eingeschaltet sein!
BE 0434.281.371