De mythe: papier vernietigt onze bossen

Ben je er ook van overtuigd dat papier onze bossen vernietigt? Wij ontkrachten deze mythe met deze feiten voor jou. 


conifer dawn daylight 167698
De feiten
  • De papierindustrie benut hoofdzakelijk bijproducten van het bos en van de houtzagerijen.
  • De oppervlakte van de Europese bossen groeit elk jaar met 500.000 hectare (FAO 2010).
  • Meer dan de helft van de benodigde vezels voor papierproductie is afkomstig van het recycleren van oud papier.
  • De papierindustrie is niet verantwoordelijk voor het verdwijnen van de tropische bossen.
De bossen leveren kwalitatief hoogstaand hout aan zagerijen, die het dan verwerken tot meubilair, gebinten, trappen, deuren en vensters. Maar om dit hoogwaardig hout te verkrijgen, dienen de bossen op regelmatige tijdstippen uitgedund te worden, zodat de geselecteerde bomen zich ten volle kunnen ontwikkelen. Deze regelmatige uitdunning van de bossen levert kleinere bomen op, die ingezet worden bij de productie van spaanplaten en papier. Dit uitdunningshout vertegenwoordigt ongeveer 50 % van de grondstoffen voor de Europese papierindustrie.

Als er een volwassen boom wordt gekapt, is het grootste gedeelte van de stam bestemd voor de zagerijen. De takken en de kroon van de boom worden gebruikt als brandhout of voor het fabriceren van papier.

Tijdens het zagen van grote boomstammen tot planken ontstaat er zaagmachine afval, dat in een later stadium tot kleine stukjes (chips) wordt vermalen. Deze chips zijn ook een belangrijke onderdeel van de houtaanvoer voor de papierindustrie. 

Eén van de voornaamste kenmerken van papier en karton is dus dat de gebruikte grondstoffen natuurlijk en hernieuwbaar zijn. 

Diezelfde papierindustrie is ook de industrie met het hoogste recyclagepercentage. Mede door een selectieve inzameling heeft zij dit percentage gestaag weten te verbeteren. Meer dan 70 % van het gebruikte papier wordt gerecupereerd en nadien ook echt gerecycleerd. 
Wat is een gecertificeerd bos? 

Om een hernieuwbare bron van grondstoffen te blijven, moeten bossen beheerd worden op een duurzame manier. De papierindustrie zet zich hier al vele jaren voor in en werkt hiervoor samen met diverse certificatie-instellingen. Zij garanderen dat het voor de papierproductie gebruikte hout van een duurzaam beheerd bos komt.

De twee bekendste certificaten op dit vlak zijn FSC (Forest Stewardship Council) en PEFC (Programme for Endorsement of Forest Certification Schemes). Deze certificaten garanderen dat de bossen goed onderhouden worden, regelmatig worden heraangeplant en dat hun eigenaars de vereiste sociale, economische en ecologische waarden respecteren bij het beheren van hun bossen. 

Om zeker te weten dat het papier afkomstig is uit een FSC- of een PEFC- gecertificeerd bos, moet het papier gedurende het hele omvormingstraject van houtvezel tot papier (Chain of Custody) kunnen worden gevolgd. Dit betekent dat alle bedrijven in de keten FSC- of PEFC- gertificeerd moeten zijn. Dit is het geval in de Belgische papierindustrie.

FSC PEFC logo

FSCLOGO MODERNA         imprim vert         VCDO deelnemer 2018 RGB       2020 logovcdo deelnemer  

SCHOEBROEKSTRAAT 50
3583 PAAL-BERINGEN
T: +32 11 45 01 00 - E: Cette adresse e-mail est protégée contre les robots spammeurs. Vous devez activer le JavaScript pour la visualiser.
BE 0434.281.371